Τις λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης μέχρι τη μεγάλη διασύνδεση αναζητά η ΔΕΗ

Το θέμα της μεταβατικής επάρκειας της Κρήτης για το διάστημα μέχρις ότου κατασκευαστεί η μεγάλη διασύνδεση, επαναφέρει στο προσκήνιο η ΔΕΗ. Ο λόγος για το διάστημα έως το 2022 για το οποίο σύμφωνα με μελέτη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ θα προκύψει έλλειμμα ισχύος. Παρά το γεγονός ότι παραμένει πάντα στο τραπέζι η παράταση της ισχύος λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων, εντούτοις η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στο νησί βάζει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι την αναζήτηση εφεδρικών λύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΕ έχει ήδη απευθυνθεί προς τη ΔΕΗ ζητώντας της να διερευνήσει λύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο στο αίτημα της ανεξάρτητης αρχής η ΔΕΗ επανέρχεται ζητώντας διευκρινίσεις και συγκεκριμένα ζητώντας από το Ρυθμιστή να καθορίσει ποια ισχύς θεωρεί ότι θα λείπει από το νησί, προκειμένου στη συνέχεια και η εταιρεία να αναζητήσει πιθανές λύσεις. Στην επιστολή της μάλιστα η ΔΕΗ ρωτά και για τους όρους και την τιμή ανά μεγαβατώρα, που θα προκύψει για τη λύση. Μάλιστα ο Ρυθμιστής ερωτάται από τη ΔΕΗ εάν θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης για το θέμα.

Στην απάντησή της ωστόσο η ΡΑΕ δεν φάνηκε ιδιαίτερα διαφωτιστική καθώς στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη επιστολή ζητεί από τη ΔΕΗ να κινηθεί με βάση 3 σενάρια για 50, 100 και 150 MW. Για το θέμα της ανάθεσης της μελέτης, η απάντηση του Ρυθμιστή καλούσε τη ΔΕΗ να εξετάσει το θέμα “διερευνητικά”.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι να γίνουν διαγωνισμοί από τη ΔΕΗ για την τοποθέτηση πρόσθετων αεριοστροβιλικών μονάδων, καθώς επίσης και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ενδιαφερόμενους (ΓΕΚ Τέρνα, Socar) για δημιουργία μικρών εφεδρικών σταθμών με καύσιμο LNG.

Αγκάθι για τις εφεδρικές λύσεις, φαίνεται να είναι το καθεστώς λειτουργίας τους στο διάστημα μετά την κατασκευή των διασυνδέσεων και ο χρόνος απόσβεσης του κόστους των απαιτούμενων επενδύσεων.

 

energypress

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί